Márk-kísérlet

Részt vettem a Márk-kísérletben (-előadásban; - evangélium átadásában; -játékban; -darabban).

Márk kísérlet...Mi is ez a kísérlet? 15 szereplő, lányok-fiúk, kísérletet tesznek arra, hogy 90 percben eljátsszák a Márkról elnevezett evangélium minden mozzanatát és eseményét. A legrövidebb evangéliumra épülő dráma különlegessége az, hogy a színészek díszletek és jelmezek nélkül, pusztán a szöveg erejére támaszkodva megdöbbentő módon képesek felidézni a Jézus személyében és tetteiben jelenlévő hangulatot és feszültséget. A drámában való szereplés egyébként nem igényel színészi előképzettséget. Az előadásról pedig annyit, hogy az a nézők között folyik, akik ezáltal a események részeseivé vállnak… [részlet egy e-mailből, a Márk-drámával kapcsolatban].

A rendező Benedek Zalán, aki a Mobil Evangelizációs Csapat keretében rendezi Márk Evangéliumát számos dunántúli (és a kecskeméti) gyülekezetben.

Szóval ... részt vettem a Márk-drámában.

Ezt azért mondom, mert már értem, amit a Zalán (a rendező) az elején kifejtett, azaz hogy kétféle ember van: az, aki volt már "márkos" és aki még nem. Olyannyira igaz ez, hogy Balatonszemesen megismertek minket régebbi márkosok és köszöntöttek. Be kell vallani: jól esett.

Különleges volt ez a darab, mert megértette velem azt, hogy a színészet nem "színészet", hanem egy fegyelmezett idegmunka (néha fizikai is, ha a szereplő rosszul esik a padlóra). És - ahogy mondani szokták - a színészetben két dolog valódi: a pofon és a csók. Igaz ez itt is: a főpap pofonja valóban elcsattant Jézus arcán, miután azt az áruló csókja érintette.

Különleges volt ez a darab, mert jött minden, hideg és meleg. Lopás volt, több is, lecsökkentették a fizetésemet, valaki rosszul lett a próbákon, személyes nehézségeket okozott többeknek a karakterük megformálása. De már előtte is gondot jelentett a nagy korkülönbség is. Imai segítség jött és kisimultak a ráncok.

Különleges volt ez a darab, mert a szerepek kiosztását az ÚR vezette, Zalán csak közvetítette ezt. Ez utóbb, felismerések formájában, tanításként, meg is mutatkozott. Személyes ellentétem is feloldódott a próbák és az előadás során.

A bemutató napján azt hittem, hogy könnyű utunk lesz Szemesre. Nyár van, süt a nap, vidámak vagyunk. Az előadás a Latinovics központban lesz, a ház tele van a színészóriás képeivel, egy élmény lesz - gondoltam én ... Aztán elkeveredtünk egymástól, rossz iránymutatást kaptunk, egészen Kaposvárig kerültünk. A benzin erősen fogyott, a nap égetett. Levertség, leuraltság vett erőt, harag. Aztán elkezdtünk énekelni és a kitartásra a harmadik ének után jutalom is érkezett, megtaláltuk az utat és nemsokára megérkeztünk.

Dühösen, mérgesen érkeztem Szemesre. Minden baj volt, a kemping, a meleg, a távolságok és a többiek is. De sikerült eljutni a megbocsátásig és a főpróbára figyelni - mert azért jöttünk, hogy előadjuk az örömhírt... A főpróbára
strandpapucsban érkeztünk, 40 fok volt, a levegő forró és párás... Aztán kitört az égiháború, hatalmas zivatar volt, fél Zala megyét "áramtalanította" (még a művházat is...). Amint véget ért a próba, elvonult a vihar és egy gyönyörű szivárvány ívelt át az égen. Bár mindenütt patakokban folyt az esővíz, egy angyal bezárta az otthagyott sátrakat és száraz maradt minden.

A szemesi imaház egy hipermodern, gyönyörű épület, köszönet a testvéreknek a szeretet-vendégségért! Az előadásra nagyon sokan érkeztek, az ablakokban is lógtak az emberek. Lépni nem lehetett a nézőktől. Bénát toltak oda ... Mondom magamban, mi nem az apostolok vagyunk, hogy gyógyulások legyenek. ... Lettek, mert a lányok sikeresen bevonták a nézőket is, a kis béna lányt is, és biztos vagyok benne, mosolyogtak az angyalok...

Az előadás egy futam volt, a sikerről szóljanak a nézők inkább. Egy kórus erre az előadásra tanult be egy gospelt és utána spontán, szabad éneklés, dicsőítés volt. Mindig emlékezni fogok a közös imára.

Hálát adok az ÚRnak ezért, övé a dicsőség! És hálát adok azokért a tanításokért, amiket kaptam, igyekszek jó tanítvány lenni. És hálát adok a többiekért is, nagyszerű emberek. Jó az ÚR!